MEYVELERİN SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ

Meyveleri kilo değil, porsiyon ölçüsüyle tüketin

Vitamin ve mineral kaynağı olan sebze ve meyveler sağlıklı beslenme zincirinde büyük bir yere sahip. Yüksek antioksidan içerikleri sayesinde meyveler kalp, kanser, diyabet gibi metabolik hastalıklardan korunmamıza destek olur. Posaları sayesinde de sindirim sisteminizin sağlıklı olmasına yardımcı. Vitamin, mineral, su ve lif açısından zengin meyveler her yaşta sağlıklı yaşam ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanılması için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Ancak meyveler içerdikleri şeker miktarından dolayı ‘kilo kilo’ yenmemesi gereken besinler. Özellikle bahar ve yaz mevsiminde serinlemek için de tüketilen meyveler, size kilo olarak geri dönebilir. Hiç yememek kadar fazla yemek de zararlı olabilir. Meyve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Yakılmayan meyve yağa dönüşür

Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.

Bir porsiyon meyve…

Bir küçük elma, ortaya boy bir portakal, yarım muz, 12 adet kiraz ve bir büyük boy mandalina bir porsiyona karşılık gelir. Her kişinin enerji ihtiyacı boy, kilo, yaş, cinsiyet gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Bu doğrultuda tüketimi kişinin enerji ihtiyacına göre artabilir.

Her renk meyveyi yiyin

Her birinin farklı renkte olması, içerdikleri vitamin ve minerallerin de farklı olduğunu gösterir. Bu nedenle seçim yaparken mümkün olduğunca farklı renktekilerin tercih edilmesi önemli. Lifli yapıları bağırsak sağlığının korunmasında da yardımcı. Bu sayede, kabızlık başta olmak üzere sindirim sistemindeki birçok rahatsızlığın önüne geçilmesi sağlanabilir. Ayrıca kilo kontrolüne de yardımcı olmasıyla hem metabolizmanın düzenli çalışmasına katkıda bulunur hem de kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir.

1 bardak meyve suyu 3 porsiyon demek

“Meyve yerine suyunu tüketiyorum” diyenlerdensiniz dikkat! Zira bir bardak meyve suyunu elde edebilmek için 3 porsiyon meyve kullanılır ki bu da porsiyon miktarının artmasına neden olur. Bunun yanı sıra yararlı olan posalı kısmı da çöpe atılmış olur. Bu nedenle suyunu değil, kendisini tüketin.

Kahvaltıda meyve yiyorsanız dikkat!

Meyveleri tüketmek için en uygun zaman ara öğünlerdir. Yemeklerden hemen önce veya hemen sonra tüketme kilo kontrolünü olumsuz yönde etkiler. 3-4 yemek kaşığı yulaf, 1 porsiyon taze meyve, 1 bardak süt ile yapılan bir kahvaltı sağlıklı. Ancak klasik Türk kahvaltılarına meyve eklenmek isteniyorsa, meyvenin sağlayacağı enerji de düşünülerek ekmek tüketiminin kısıtlanması gerekir. Porsiyon kontrollü meyve tüketimi, kalp sağlığını korumada çok önemli. Özellikle su içeriklerinin yüksek olmasıyla meyveler, sıvı ihtiyacını karşılamaya önemli bir rol oynar.

KAYNAKÇA: https://www.acibadem.com.tr/hayat/meyveler-saglikli-ama-/#:~:text=Vitamin%20ve%20mineral%20kayna%C4%9F%C4%B1%20olan,sindirim%20sisteminizin%20sa%C4%9Fl%C4%B1kl%C4%B1%20olmas%C4%B1na%20yard%C4%B1mc%C4%B1.


WhatsApp
Hemen Ara